Vinavisen skriver om årgang 2021
“Menigheden i Væggerløse på Falster er heldige. De får lov til at smage en ualmindelig dejlig og velkomponeret altervin under nadveren”.
“Det er en sød vin men ikke sliksød. Den har også rødvinskarakter fra de blå druer, den er fremstillet på. Der er både stor koncentration, tørrede frugter – især mørke rosiner – og en lang eftersmag med et krydret touch”.
Væggerløse Kirkes Altervin
Den eneste kirke i Kongeriget Danmark hvor menigheden selv er med til at passe og pleje vinstokkene, som står nede i præstens køkkenhave.
Fra sæsonen starter mødes vinlauget ca. hver 14 dag hele året igennem og der høstes så i begyndelsen af Oktober. Høsten bæres 200 meter fra køkkenhaven forbi kirken og over til FALSTER Destilleri & Bryghus som er nabo. Her vinificeres og fadlagres vinen for ca. 1 år senere at blive båret 50 meter tilbage til kirken hvor den tages i brug som Altervin.
I 2018 blev jeg spurgt af Anders Præst om jeg ville hjælpe med at få styr på vingården. Den var på det tidspunkt et stort vildnis/krat men af en eller anden grund så blev der selv det år en lille høst at starte op på med få flasker til Alterbrug.
Siden har jeg guidet vinlauget som den dag i dag er selvkørende og har styr på beskæring, pasning og pleje.
Sorten er Leon Millot. En lille blå drue der nyder Falsters fede lerjord. Der har været fin og jævn høst og altid med fin modning. Ingen sygdomme som måske ellers ville være normalt. En fornøjelse at arbejde med.
Druerne bliver høstet og af-stilket. Most, skaller og kerner fyldes på spande og fryses ned. Derefter optøs mosten for så at blive lagt i gruekedler og varmes langsomt op til 85 grader og køles herefter ned.
Med denne teknik har vi dobbelt så meget ekstraktion og sødme som ellers.
Herefter opstartes en mild alkoholgæring og stoppes ved tilsætning af rigtig fadlagret Brandy og ikke et klart druedestillat.
Alkoholprocent slutter ved 18% og lægges på små PX fade på kun 32 liter og lagrer op til et år.
Hele teknikken gør at der boostes en oxideringsproces som med få års flaskemodning vil give nøddetoner. I begyndelsen vil vinen have masser af frugt.
Oplag
Hvert år tager Anders Præst 20 flasker fra til Alterbrug. De 10 til brug og 10 ekstra i reserve hvis høsten slår fejl.
Men da de gæve gutter og gut-inder i vinlauget har udvidet produktionen er der visse år overproduktion og FALSTER Destilleri & Bryghus har fået æren af at sælge de få flasker der bliver udbudt.
Således fik vi 40 flasker af årgang 2020 til salg omkring årsskiftet.
OBS under 10 flasker tilbage af denne årgang.